Gezondheid

3 Tips om je hond te beschermen tijdens sneeuw

Het wordt met de dag kouder buiten en ik kan niet wachten tot de eerste sneeuw gaat vallen. Maar als huisdiereigenaar, of in mijn geval huisdieroppas, zijn er toch dingen waar je dan rekening mee moet houden. In dit artikel geef ik jullie een paar handige tips voor de komende winterperiode.

Afbeelding van een hondje in de sneeuw
Foto van Pixabay.com

Pekel

Sommige honden zijn dol op sneeuw! Terwijl andere honden liever geen stap buiten de deur zetten. Maar hoe dan ook, een hond moet uitgelaten worden, ook als het sneeuwt. Tijdens de winterse dagen wordt er vaak veelvuldig met strooizout gestrooid om de wegen een beetje begaanbaar te houden. Heel fijn voor ons natuurlijk, alleen is deze pekel niet zo prettig voor hondenpootjes.

De voetzooltjes drogen uit door het zout en zo ontstaan er pijnlijke kloofjes die steeds weer opnieuw open gaan. Vervolgens komt het strooizout in de wondjes en iedereen kan zich vast wel indenken hoe dat voelt. 
Daarnaast raakt de dunne huid tussen de teentjes vaak erg geïrriteerd door het strooizout, het ziet er dan meestal vuurrood uit en gaat jeuken.

Sneeuwballen

Bij honden met langere haren bestaat de kans dat er ‘sneeuwballen’ in zijn vacht vormen. Dit zien we dan vaak aan de poten, buik en borst/keel, deze sneeuwballen zitten in de weg en trekken aan de huid.

Afbeelding van een hond met sneeuwballen in zijn vacht
Foto van Pixabay.com

Daarom hieronder een paar tips:

1. Houd de pootharen tussen de teentjes kort, om sneeuwballetjes in de pootvacht te voorkomen. 
2. Voordat u met de hond gaat lopen smeer dan een laagje vaseline op de voetzooltjes en tussen de tenen. Dit voorkomt irritatie door het zout en gaat de vorming van sneeuwballen tussen de tenen tegen. (Er is eventueel ook speciale pootwax of pootspray te koop)
3. Wanneer u na een wandeling weer thuis bent spoel dan de pootjes goed af, hierdoor wast u het zout er af. Een hond kan namelijk ook zoutvergiftiging oplopen wanneer hij zelf zijn poten schoon likt. (Om deze reden ook: laat de hond geen sneeuw eten van plekken waar gestrooid is.)

Laat me hieronder in de reacties weten wat jouw hond van sneeuw vindt.

Deel dit:

About snuffelsensnorharen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *