Een dag in het leven van een huisdieroppas

Een drukke zomerdag | Een dag in het leven van een huisdieroppas

Dit is de eerste blog waarin ik jullie ga meenemen in een van mijn werkdagen als huisdieroppas. Nu is er weer een rustige periode aangebroken, maar ik kan me nog heel goed afgelopen zomerperiode herinneren. De eerste zomer van Huisdierservice Snickers, best spannend dus, omdat ik van te voren nog niet wist hoe het zou gaan lopen en of ik mijn planning wel goed had ingedeeld voor mezelf, de tijd moest het leren. Lees vooral verder als je benieuwd bent hoe een drukke zomerdag er voor mij uit zag.

Een goede planning is het halve werk

Iedere avond voordat ik naar bed ging keek ik in mijn planner hoeveel afspraken ik de volgende dag had. Vervolgens maakte ik een lijstje met de ideale planning voor de dag, zodat ik ook de meest ideale route heb vastgesteld voor die dag. Op een dag had ik een aantal adressen waar ik vakantiedieren mocht verzorgen, ik had adressen om hondjes uit te laten en andere afspraken met klanten voor bijvoorbeeld het nagels knippen van de huisdieren, of het ophalen van de huissleutels. Sommige afspraken waren dus tijdsgebonden. Zeker op een drukke dag was het vooraf maken van een goede planning daarom essentieel. Daarnaast heb ik op sommige dagen een bijbaan bij De Efteling waar ik natuurlijk ook gewoon op tijd aanwezig moet zijn.

Woensdag 18 Juli 2018

Deze dag was druk en hectisch maar wanneer je kan doen wat je het liefste doet is dat geen staf! Ook was het afgelopen zomer erg warm, deze dag was het zo’n 28 graden en mijn autootje heeft helaas geen airco.

8.00 uur

De dag begon om 8.00 uur met Alpha en Winx, 2 erg leuke oppaskatjes. Zij mochten iedere dag zelf kiezen of ze binnen of buiten wilde zijn. Iedere ochtend wanneer ik mijn auto parkeerde zat Winx al bij de voordeur op mij te wachten. We liepen dan samen naar binnen waarna ik alle deuren opende om te luchten en in de achtertuin naar Alpha riep, die dan 2 minuten later ook binnen was voor zijn eten.

9.15 uur

De volgende stop was om 9.15 uur bij oppaskatjes Carmen en Aïda. Carmen was altijd erg enthousiast en ze wilde graag aandacht, Aïda vond het erg spannend en had wat meer tijd nodig om aan mij te wennen. In de korte tijd dat Aïda zich heeft laten zien kan ik wel beoordelen of ze, voor haar, normaal gedrag vertoont en of ze er oké uit ziet. Ik vind het altijd een leuke uitdaging om toch een beetje vertrouwen van zulke angsthazen te winnen. Maar aandringen heeft geen zin, dus ik heb geduld. Op ieder verzorgadres waar ik kom ben ik 30-45 minuten aanwezig. In die tijd geef ik het voer en ververs het water, schep ik de kattenbak(ken) uit, geef ik de dieren aandacht en observeer ik de algehele gezondheid van het dier.

10.00 uur

Rond 10.00 uur was ik bij oppaskatjes Percival en Arthur in huis. Deze knappe Maine Coons hadden erg veel zin om te spelen, ik had ook een leuke speelhengel meegenomen om met ze te spelen. Verder zorg ik er altijd voor dat ik, voordat ik weer weg ga, check of de dieren genoeg water hebben, zeker deze zomer was dat erg belangrijk. De meeste woningen met oppaskatten zaten potdicht omdat de katjes niet naar buiten mochten, dan loopt de temperatuur binnen aardig op.

11.00 uur

Om 11.00 uur was ik bij een verzorgadres zonder katjes, maar wel met twee konijnen (Pluisje en Sterretje) en twee cavia’s Moezel en Pip. Ook erg leuk! De konijntjes zijn nog jong en super enthousiast. Terwijl de diertjes lekker van hun vers gesneden groenvoer en hun brokjes genoten at ik daar aan de tuintafel (met uitzicht op de vrolijke dieren) mijn lunch. Tja, dat moet ook ergens gebeuren. Voordat ik weer wegging gaf ik de beestjes een nieuwe ‘net uit de vriezer’ Icepod. Dat hadden ze ook wel nodig omdat het weer erg warm ging worden die dag. Het was daarom belangrijk dat ik eind van de ochtend op dit adres was. Niet te vroeg, want dan was de Icepod al weer deels ontdooit voordat het echt warm was en niet te laat omdat de dieren dan te lang geen verkoeling hadden. Daar moet allemaal rekening mee gehouden worden.

12.00 uur

Om 12.00 uur mocht ik hondje Mimi uitlaten. Mimi is al een omaatje en heeft chronische nierproblemen. Ze kan daardoor maar maximaal 4-5 uurtjes haar plasje ophouden. Daarom is het belangrijk dat ik op tijd bij haar ben voor haar wandeling. De ene dag heeft ze zin genoeg om een stukje te wandelen, de andere dag wat minder dan vullen we de gewandelde tijd aan met wat aandacht binnenshuis of in de tuin.

Mimi

12.45 uur

Na Mimi was rond 12.45 de volgende uitlaathond aan de beurt, Keesje. Zij was mijn eerste uitlaathond, zo’n vrolijke krullenbol. Ik geniet ook altijd zo van het wandelen met haar. Omdat het niet verstandig is om op het heetste van de dag te gaan wandelen met de hond heb ik, in overleg met het vrouwtje, haar alleen even snel haar behoeftes laten doen buiten en dan snel weer terug naar huis. Daar hebben we in de tuin met water gespeeld. De tuinslang met sproeier was al voor mij klaargelegd net als een grote handdoek voor als Keesje erg nat zou worden. Waterpret, heerlijk verkoelend!

14.00 uur

Rond 14.00 uur was ik bij het laatste verzorgadres van de dag. Weer twee oppaskatjes, Pluk en Saar. Ook twee erg leuke katten, Pluk is echt een grote vriendelijke (reus) Kater en Saartje is een onzeker dametje. Ook zij had wat meer tijd nodig om te wennen, maar dat ging eigenlijk prima. Doordat Saartje nogal wat meegemaakt heeft en erg onzeker is, is ze met de tijd ongewenst gedrag gaan vertonen (plassen op andere plekken dan de kattenbak). Door haar te observeren en gedurende de periode wat veranderingen door te voeren in bijvoorbeeld de plek van de kattenbak, ging het iedere dag een stukje beter. Met als eindresultaat dat wanneer haar baasjes weer thuis kwamen Saartje weer netjes op de kattenbak ging! Saartje voelde zich meer op haar gemak thuis.

15.00-20.00 uur

Rond 15.00 was ik zelf weer thuis voor mijn eigen beestenbende. En ’s avonds om 20.00 uur had ik nog een afspraak staan om de huissleutel op te halen bij mensen die op vakantie gingen. Wanneer ik de huissleutels bij iemand ga ophalen worden ook altijd de verzorgingsafspraken vastgelegd en krijg ik te zien waar ik alles kan vinden, zoals het voer en het kattengrit.

 

Dat was de dag. Uiteraard is dit slechts één dag uit velen. Maar iedere dag is weer anders als je huisdieroppas bent.

Deel dit:

About snuffelsensnorharen

2 thoughts on “Een drukke zomerdag | Een dag in het leven van een huisdieroppas

  1. Wat een drukke maar leuke dag! Ik kan mij zeker voorstellen dat je werk zeker geen straf is. Ik had niet verwacht dat je echt een hele planning moet maken om de dieren in de juiste volgorde te bezoeken. Bijvoorbeeld de icepod, dat je die op het juiste moment geeft. Niet te vroeg, niet te laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *