Gezondheid

Een konijn is geen knaagdier…

Ik zie, hoor en lees het nog heel vaak: De huisdiercategorieën: honden, katten, vogels of knaagdieren. Ik denk dan meteen: en konijnen dan? “Ja, maar dat toch ook knaagdieren?” wordt er dan gezegd, “want die knagen toch ook?”

afbeelding van een konijn en een cavia

Dat klopt, ze knagen inderdaad ook.

En toch zijn konijnen geen knaagdieren, ze behoren namelijk tot de Orde van de Lagomorpha (haasachtigen). Knaagdieren zoals hamsters, cavia’s, chinchilla’s, ratten, gerbils en degoes behoren daarentegen tot de Orde van de Rodentia (knaagdieren).

Het gebit

Het grootste verschil tussen konijnen en knaagdieren zit ‘m in het gebit. In de afbeelding hieronder kun je het heel goed zien.
De boventandjes van het konijn zien er anders uit dan die van de cavia. Bij de cavia zien we echt duidelijk twee tandjes, bij het konijn lijken dit er vier te zijn maar dit zijn er eigenlijk ook maar twee. 
Wel heeft het konijn achter zijn boventanden nog twee kleinere tandjes verstopt, deze worden stifttandjes genoemd.

afbeelding van konijnengebit en caviagebied

(Disclaimer: Deze foto’s zijn een hele tijd geleden gemaakt van mijn eigen dieren. Het lijkt op de foto’s niet zo aardig om ze zo vast te pakken, maar de dieren hebben hier geen pijn van en de foto is binnen een minuut gemaakt. Mijn dieren zijn het gewend om gehanteerd te worden en laten dit zonder probleem toe. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig het gebit te controleren omdat het gebit van zowel konijnen als knaagdieren altijd doorgroeit.)

Deel dit:

About snuffelsensnorharen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *