Gezondheid

Herfst gevaar: Eikels zijn giftig voor honden

Ja hoor, het herfstweer is nu echt op dreef. De wind waait ons om de oren en grond ligt bezaaid met een dik pak bladeren, kastanjes, eikels en takken. Heerlijk om, wanneer het droog is, met de hond te gaan wandelen in het bos. Maar wist je ook dat eikels helemaal niet zo onschuldig zijn als dat ze lijken?

Afbeelding van een bos in de herfst met veel bladeren en eikels die giftig zijn voor de hond
Foto door: Renée van der Hoff

Looizuur is de boosdoener

In eikels en eikenbladeren zit looizuur (tannine) en dat is giftig voor honden. Looizuur beschermt de boom tegen insectenvraat en bacteriën. 

Hoe groener het blad of de eikel, hoe meer looizuur er in zit en dus hoe giftiger het is. 

De lang aanhoudende droogte van afgelopen zomer resulteert er nu in dat de eikels eerder van de bomen vallen, veel eikels zijn nog groen. Afgelopen augustus gaf de Gezondheidsdienst voor Dieren zelfs een waarschuwing af waarin werd gewaarschuwd voor vergiftiging door eikels bij schapen, geiten, runderen en paarden. Omdat deze natuurlijk langere tijd in de wei staan en zo ongemerkt veel looizuur binnen kunnen krijgen. 

 

Symptomen van vergiftiging door het eten van eikels

Looizuur heeft met name effect op bloedvaten, darmen en nieren. Dit kan resulteren in:
  • Inwendige bloedingen door de aangetaste binnenwand van de bloedvaten.
 
  • Ernstige buikpijn, (bloederige) diarree, braken en verstoppingen doordat looizuur in de darmen bindt een eiwitten en ijzer en zorgen er voor dat dit neerslaat. Doordat de eiwitten en ijzer hun essentiële taken in het lichaam niet meer kunnen vervullen ontstaan er tekorten in het lichaam, waardoor het darmslijmvlies samentrekt. Het uiterlijk van de eikel irriteert en beschadigd daarnaast ook het maag-darmstelsel en wanneer er veel eikels zijn gegeten kan er een verstopping ontstaan.
 
  • Nierfalen doordat de nieren het zwaar te verduren hebben om alle afvalstoffen uit het lichaam te filteren en het uiteindelijk niet meer aan kunnen.
Het dier kan hierdoor zelfs overlijden.

Wanneer je (vermoed dat je) hond eikels heeft gegeten

Bel dan de dierenarts! Door het toedienen van medicatie en het spoelen van het lichaam middels een infuus, kan de schade aan organen mogelijk beperkt worden.

Afbeelding van een hond in het bos
Foto door: Renée van der Hoff

Laat me hieronder in de reacties weten of jij al wist dat eikels giftig zijn. Of heb jij al eens een dergelijke situatie meegemaakt, waarin een hond eikels had gegeten?

Deel dit:
Tagged , ,

About snuffelsensnorharen

2 thoughts on “Herfst gevaar: Eikels zijn giftig voor honden

  1. Onze Duitse dog Puk kan niet van de eikels afblijven, vorig jaar is hij er flink ziek van geweest . Na een bezoek aan de dierenarts ging het gelukkig al snel weer beter. Nu kiezen wij een route waar weinig of geen eikels meer liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *