Gezondheid

Gebitsproblemen bij hond en kat

Gebitsproblemen bij huisdieren komen vaker voor dan je denkt, vaak ook naar mate het dier ouder wordt. 80% van de honden en katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. In dit artikel vertel ik jullie er meer over.

Afbeelding van een honden en katten gebit
Middelste foto van Pexels.com, andere twee foto's van hond van mijn ouders

Symptomen

De tanden zijn niet meer zo mooi wit door de aanslag (tandsteen) die erop zit, ze stinken uit de bek en soms zelfs losse tanden of abcessen in de bek. Met als gevolg slechter kunnen eten. Ernstige gebitsproblemen kunnen ook een oorzaak zijn van andere ontstekingen in het lichaam.
Het ontstaan van gebitsproblemen is helemaal niet zo gek als je bedenkt dat de meeste huisdiereigenaren te weinig doen om het te voorkomen.

Oorzaak

De meeste gebitsproblemen worden veroorzaakt door tandplak, dat is net als bij mensen wanneer je iets gegeten hebt, dat laagje op je tanden. Tandplak is eenvoudig te verwijderen door te poetsen, wanneer je niet poetst zet dit tandplak zich om in tandsteen. Tandsteen heeft een ruw oppervlak waaraan nieuw tandplak en vuil makkelijk hecht. Vaak zien we dan na verloop van tijd een donkerdere aanslag op de tanden, meestal gelig of bruin.

Gingivitis en parodontitis

Tandsteen veroorzaakt ontstekingen aan de rand van het tandvlees, dit wordt gingivitis genoemd. Je ziet dan meestal ook dat de randen van het tandvlees roder zijn en snel gaan bloeden. Gingivitis kan van kwaad tot erger gaan. 
De ontsteking kan zit uitbreiden doordat het tandvlees steeds verder losraakt van de tanden en kiezen. Misschien heb je wel eens gezien dat een tandarts een pocketsonde gebruikt, deze wordt dan onder het tandvlees geschoven en daarmee kan de tandarts de ‘pocket’, dus de losse ruimte opmeten.
Doordat in deze pocket ook tandplak terecht komt en daardoor tandsteen wordt gevormd, wordt de ontsteking steeds groter. Uiteindelijk bereikt de ontsteking het kaakbot en dan spreken we van parodontitis. Door de parodontitis raakt het kaakbot aangetast en wordt het afgebroken, de tanden en kiezen komen hierdoor los te zitten, met alle gevolgen van dien.

Afbeelding van een pocketsonde
Pocketsonde

Abces

Wanneer er sprake is van veel tandsteen en parodontitis kan het voorkomen dat er zich een abces/fistel vormt in de bek. Dit is een holte gevuld met bloed en pus die dan open barst. Deze kan open barsten in de bek of aan ‘de buitenkant’, vaak onder het oog of de onderkaak, afhankelijk van waar de ontsteking zit.

Gaatjes

Huisdieren kunnen net zo goed gaatjes in hun tanden en kiezen krijgen, al is het iets minder gebruikelijk dat deze dan worden gevuld zoals bij mensen. Er zijn zeker klinieken die dit wel doen. Vaak komen huisdiereigenaren er pas achter dat er gaatjes waren als de kies al te ver aangetast is.

Voorkomen is beter dan genezen!

Zorg dat uw hond/kat kauwt op zijn/haar brokjes. 

De tanden en kiezen worden een beetje ‘gepoetst’ doordat de brokjes langs de tanden schrapen wanneer ze door worden gebeten. Wanneer uw huisdier niet kauwt en alles zo doorslikt is het een optie om grotere brokken te gaan geven, Royal Canin Dental of Hill’s T/D bijvoorbeeld.
Een bijkomend voordeel van deze brokken is dat ze speciaal zijn ontwikkeld voor het gebit. De grootte en aangepaste structuur zorgt ervoor dat de brok minder snel kruimelt en daardoor meer wrijving creëert langs de tanden en kiezen en door toevoeging van bepaalde ingrediënten de omzetting van tandplak in tandsteen verminderd.

Laat het gebit van uw huisdier regelmatig controleren door uw dierenarts. 

In februari doen de meeste dierenartsen mee aan ‘de maand van het gebit’, er zijn dan vaak extra gebitsconsulten en speciale acties omtrent het gebit.
Geef uw huisdier iets om op te kauwen. Voor honden is het meest gebruikelijke een bot of een flostouw, er zijn voor honden en katten ook snoepjes op de markt die gemaakt zijn voor het gebit.

Poets de tanden van uw huisdier. 

Dit zal bij honden iets makkelijker zijn dan bij katten. Bij beide dieren is het verstandig om rustig op te bouwen en na afloop te belonen. Alleen de buitenkant van het gebit hoeft gepoetst te worden, de binnenkant wordt namelijk al gepoetst door de tong. Gebruik nóóit mensentandpasta, dit vinden de dieren vaak niet lekker door de sterke mint smaak, maar het is ook echt niet geschikt. Mensentandpasta is er namelijk niet voor gemaakt om doorgeslikt te worden. Bij dierenartsen en dierenwinkels kunt u speciale dierentandpasta kopen. Op het internet zijn enorm veel filmpjes te vinden met tandenpoetsinstructies, daarnaast kan de dierenarts dit ook bij uw huisdier voordoen.

Mondwater voor huisdieren. 

Jazeker, ook dat bestaat! Bijvoorbeeld Vet Aquadent, deze vloeistof gaat in het drinkwater van uw hond of kat, daardoor wordt het gebit verzorgt iedere keer wanneer uw huisdier drinkt. Het remt de bacteriegroei in de bek en daardoor de opbouw van tandplak en tandsteen. Ook zorgt het voor een frisse adem.

Afbeelding van Pixabay.com

Andere gebitsproblemen zijn bijvoorbeeld:

Dubbele (hoek)tanden

Bij jonge dieren die hun melkgebit aan het wisselen zijn komt het nog wel eens voor dat de volwassen tand al door is voordat de melktand uit is gevallen. Het komt voor dat de melktanden helemaal niet uitvallen. De kans bestaat hierdoor dat de volwassen tand beschadigd raakt, er wordt dan vaak voor gekozen om de melktand onder narcose te verwijderen.

Verkeerde stand van de tanden

Een verkeerde stand van de tanden zien we helaas regelmatig bij konijnen en knaagdieren. Zowel de voortanden als de kiezen kunnen een verkeerde stand hebben. Ze slijten daardoor niet goed af en zo ontstaan er haakjes op de kiezen en olifantstanden.

Laat me hieronder in de reacties weten wat jij er aan doet om gebitsproblemen bij jouw huisdier te voorkomen.

Deel dit:

About snuffelsensnorharen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *