Gedrag, Gezondheid

Help, mijn huisdier is bang voor vuurwerk!

Het einde van het jaar nadert en daarmee ook de bijbehorende geluiden, vuurwerk! Helaas is dit voor vele dieren een angstige periode.

In dit artikel geef ik u een aantal handige tips & tricks om beter om te kunnen gaan met een huisdier die bang is voor vuurwerk, of wanneer u een angstige ervaring wil voorkomen bij huisdieren die hun eerste Oud & Nieuw gaan vieren.

(In dit artikel staan slecht een klein aanbod aan hulpmiddelen en niet iedere tip of trick zal bij ieder huisdier even goed werken werken)

Afbeelding van vuurwerk

1. Bereid je voor en begin op tijd!

Begin niet pas op 30/31 december met het voorbereiden. Door op tijd te beginnen kun je er voor zorgen dat de aanloop naar oud & nieuw soepeler en zonder al te veel stress verloopt. Vaak is 2 weken van tevoren al veel geknal te horen, als het dier bij ieder van deze knallen al schrikt en gestrest raakt zal deze stress alleen maar erger worden naar mate de knallen meer worden. Dan zal het lastig zijn om de stress te verminderen wanneer het 31 december is, omdat er al zo veel opgebouwde spanning in het lichaam zit.

Wat kun je doen om jezelf en je huisdier voor te bereiden:

Vuurwerk cd: 

Het dier laten wennen aan harde geluiden van vuurwerk en onweer met behulp van een gedragstherapie cd, bijvoorbeeld deze. Dit product dient ruim van tevoren gebruikt te worden omdat gedragsverandering en gewenning tijd kost. Het dient volgens instructie gebruikt te worden, anders kan het juist averechts werken. Daarom adviseer ik om dit te gebruiken in combinatie met deskundige hulp van een gedragstherapeut voor dieren, bijvoorbeeld de gedragstherapeuten van Tinley.

Feromonen verdamper:

Door het gebruik van een verdamper met feromonen wordt uw huis een veilige en prettige omgeving, dit heeft een geruststellend effect op uw huisdier.
Het gebruik van deze verdamper is super gemakkelijk. Het flesje(navulling) met de feromonen klik je in het stekker-bolletje en dit geheel steek je in het stopcontact. Je kunt er ongeveer een maand mee voordat het op is. Ook is het geurloos, dus wij ruiken er zelf niks van en andere diersoorten dan waarvoor het bedoeld is ruiken het ook niet. Ik adviseer om minimaal 2 weken van tevoren de verdamper in het stopcontact te doen om de aanloop naar oud & nieuw minder stressvol te maken.

Voor honden is er de Adaptil verdamper: Het feromoon dat wordt vrijgegeven in de verdamper is identiek aan het zogenaamde Dog Appeasing Pheromone (D.A.P) ofwel het kalmerende honden-feromoon dat wordt uitgescheiden door een moederhond vanaf 3 tot 5 dagen na de geboorte van haar puppy’s om ze gerust te stellen. Dit feromoon werkt niet alleen bij puppy’s maar ook bij volwassen honden. 

Voor katten is er de Feliway verdamper: De feromoon dat wordt vrijgegeven is een exacte kopie van het vertrouwde ‘kopjesferomoon’ dat de katten op natuurlijke wijze afgeven door met de wang tegen een object of mensen aan te wrijven. Dit doen ze wanneer zij zich comfortabel voelen in hun omgeving.

Ik gebruik zelf al jaren de Feliway verdamper voor mijn katten bij verhuizing, in december en ook wanneer er stress is om andere redenen.  Ik ben er heel tevreden over, duidelijk merkbaar effect bij mijn katten. Voor ons echt een blijvertje. 

Supplementen

Supplementen kunnen ondersteuning bieden bij stresssituaties. Wel geldt ook hier, start op tijd! Het zijn geen wondermiddelen maar hulpmiddelen. Wat betreft keuze voor supplementen adviseer ik om je goed in te lezen en te laten adviseren door de dierenarts. Om enkele voorbeelden te geven van supplementen: Zylkène, Telizen S, Puur Calm, Puur Nervo, Puur Tranquil en Groene Os Rust Compositum (dit zijn er slechts een aantal uit velen).

2. Denk aan de veiligheid van uw huisdier

Hond aan de riem

Zorg dat uw hond in de week van tevoren niet losloopt buiten, een hond die schrikt kan soms opeens uit angst te benen nemen. Het laatste wat u wil is dat uw hond angstig en alleen buiten rondzwerft tijdens Oud & Nieuw. Let ook goed op dat wanneer uw hond in de tuin loopt hij niet makkelijk kan ontsnappen als u even niet kijkt.

Hond-aan-de-riem
Oppashondje Mimi

Houd katten binnen

Voor katten die buiten komen geldt dat u ze het beste binnen kan houden in de week voor Oud & Nieuw. Bij sommige katten is dit echt niet te doen, die breken de tent af. Houdt ze dan op z’n minst vanaf 30 december binnen in huis.
Zorg er ook voor dat alle gezinsleden op de hoogte zijn dat de kat binnen moet blijven.
Het kan verstandig zijn om een extra kattenbak neer te zetten in deze periode, volgens de regel 1 kattenbak per kat + 1 extra.

Zorg voor een geregistreerde chip

Zorg dat uw hond of kat gechipt is, en dat deze chip ook op uw naam geregistreerd staat! Wanneer het toch gebeurt dat uw hond of kat er tussenuit knijpt dan kan de eigenaar via de chip gevonden worden. Indien uw dier al gechipt en geregistreerd is check dan altijd of de geregistreerde gegevens nog kloppen. Checken/wijzigen/registreren kan op de website van de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren 

3. Op de dag zelf

Volgens de regels mag er tijdens de jaarwisseling vuurwerk worden afgestoken tussen 31 december 18:00 en 1 januari 02:00. Maar iedereen weet hoe dit er vaak werkelijk aan toe gaat, overdag zullen er toch al veel mensen zijn die met vuurwerk aan de gang gaan. Dit weten we, dus dan kunnen we er rekening mee proberen te houden.

Uitlaten

 • Houd de wandelingen met de hond kort. Alleen even de behoeften doen en weer naar huis.
 • Kies indien mogelijk een rustige plek om de hond uit te laten. Als de hond graag mee in de auto gaat, kunt u bijvoorbeeld naar het bos gaan. Maar let op: houd ook hier uw hond aan de riem!
 • Kies een rustig tijdstip om met de hond naar buiten te gaan. Bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg en nog een keer in de middag.
 • Als de hond niet mee wil lopen door de angst kan het opgelost worden door hem/haar voor één keer de behoefte in de tuin te laten doen.
 • Dwing de hond niet om mee naar buiten te gaan, dit werkt alleen maar averechts.
 • Indien de hond zijn behoefte binnen doet omdat hij/zij te angstig is om naar buiten te gaan, helaas het is niet anders vandaag. De hond kan er helaas niks aan doen, u hoeft de hond hiervoor niet te straffen. Het ongelukje opruimen en de situatie verder negeren.

Dieren die buiten verblijven

Indien u konijnen, knaagdieren of vogels heeft die buiten verblijven is het verstandig om de dieren tijdelijk naar binnen te verplaatsen met Oud & Nieuw. Zet de dieren dan niet in de warme woonkamer maar in de garage of schuur, in verband met het temperatuurverschil. Daarnaast kunt u een deken over de kooi leggen, dit dempt het geluid.

Algemeen

 • Indien uw huisdier de behoefte heeft om weg te kruipen (bijvoorbeeld onder de tafel), laat dit dan toe. Schijnbaar voelt uw huisdier zich op die plek het meest veilig, ze snappen immers niet dat het enge geluid van buiten ze niks kan doen.
 • Probeer zelf zo normaal mogelijk te blijven doen, als u zelf in de stress schiet dan voelt uw huisdier dit aan. Dit kan het angstgevoel verergeren.
 • Negeer de overdreven angstreactie van uw huisdier, anders bevestigt u alleen maar dat er werkelijk iets is om bang van te zijn. Betuttelen/troosten of afstraffen werkt dus averechts. Verwar dit niet met laten zien dat je er voor je huisdier bent en dat hij/zij steun bij jou mag zoeken, maar wel op een normale manier.
 • Laat de lampen ’s avonds en ’s nachts aan.
 • Zet de radio en/of tv aan, dit kan de geluiden wat maskeren. Let er wel op dat veel tv’s tegenwoordig automatisch uitschakelen na een bepaalde tijd, in dat geval zou ik adviseren om te kiezen voor een radio als u zelf niet thuis bent.
 • Doe de ramen en gordijnen dicht. Hierdoor wordt het geluid wat gedempt en kan uw huisdier niet schrikken van de lichtflitsen.
 • Indien uw huisdier erg angstig is kies er dan voor om thuis te blijven met Oud & Nieuw.
 • Zorg voor afleiding. Door afleiding richten ze zich minder op het geluid. Afleiden kan bijvoorbeeld met een lekker bot voor de hond, of een voerspel waarbij uw huisdier bijvoorbeeld blokjes moet verplaatsen om bij een snoepje te komen.

4. Maak gebruik van de hulpmiddelen die er zijn

Thundershirt: 

Dit is een vest dat vrij strak om de romp van de hond zit, hierdoor geeft het een constante lichte druk en dit zorgt voor een rustgevend effect op het zenuwstelsel. Het is te vergelijken met het inbakeren wat bij pasgeboren baby’s wordt gedaan. Er is eventueel ook een versie voor de kat.

Bach bloesem Rescue Remedy: 

Deze druppels zijn 100% natuurlijk en geschikt voor alle (huis)dieren. U kunt de druppels bijvoorbeeld over het voer doen, u mag ze indien nodig 4-6 keer per dag geven. De druppels zijn gemaakt van de 5 bloesemtincturen van de Original Bach Flowers en dit heeft een ondersteunende werking bij stresssituaties.

Ik gebruik deze druppels ook al jaren bij mijn eigen dieren. Het werkt super, ik heb altijd een flesje in huis en als er een stresssituatie aankomt, zoals naar de dierenarts, verhuizen, verjaardagen of Oud & Nieuw. Dan druppel ik wat Bach Rescue Remedy over iedere maaltijd en soms nog tussendoor een extra keer. Dit maakt echt het verschil. Bij mijn kater merk ik al heel snel effect. 

Medicatie: 

Bent u te laat met de voorbereidingen of heeft u alles hierboven al een keer geprobeerd om uw huisdier te helpen maar wil het niet baten, dan kunt u altijd nog naar de dierenarts om speciale medicatie op te halen. Indien mogelijk doe dit dan niet pas op 31 december.
Mijn advies is om dan zeker een week van tevoren naar de dierenarts te gaan, zij stellen dan samen met u een medicatieschema op waarin de medicatie kan worden opgebouwd in een aantal dagen. Hierdoor heeft uw huisdier als het goed is op 31 december minder medicatie nodig om hem/haar rustig te houden, omdat er zich al een spiegel in het bloed heeft opgebouwd en uw huisdier zich al wat relaxter voelt.

Ik hoop dat ik u een paar nuttige tips & tricks heb kunnen geven en dat u er zo voor kan zorgen dat de decembermaand voor zowel u als uw huisdier een gezellige tijd wordt.

Gebruikt u een ander hulpmiddel om uw huisdier te ondersteunen of heeft u aanvullende tips? Laat het mij weten zodat ik het toe kan voegen aan deze lijst, dan kunnen er volgend jaar wellicht nog meer mensen en dieren geholpen worden.

Deel dit:
Tagged , ,

About snuffelsensnorharen

4 thoughts on “Help, mijn huisdier is bang voor vuurwerk!

 1. Bedankt voor de tip van de rescue spray dit werkt echt super . Onze Duitse dog Puk is nou wat rustiger tijdens de jaarwisseling . De katten blijven dan binnen , Puk word op een rustig tijdstip uitgelaten. Zo zijn ze allemaal lekker rustig en relaxed.

 2. Onze kat heeft wel door dat er tijdens de jaarwisseling iets aan de hand is maar ze reageert er gelukkig weinig op. We zetten wel de tv aan die in de loop van de dag langzaam iets harder gaat. Tegen de tijd dat het vuurwerk begint zijn ook de gordijnen dicht en heeft ze gelukkig weinig door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *