Voeding

Het gebruik van voerspellen

Voerspellen / activity game / voerpuzzel / hersenwerk / fun feeder, noem het hoe je wil. Het komt er op neer dat de hond, kat of zelfs het konijn iets moet doen voor zijn voer of snackje. Dit zorgt voor een mentale uitdaging. Daar ben ik echt een voorstander van.

Zo’n voerspel kan werkelijk van alles zijn, zowel gekocht als zelf gemaakt. van eenvoudig tot ‘voor gevorderden’. In dit artikel zal ik je laten zien welke voerspellen ik gebruik voor mijn 2 katten en het konijn.

Afbeelding van katten met voerspellen

Waarom is het goed om met voerspellen aan de slag te gaan. 

Zoals ik in de intro al vertelde zorg een voerspel voor een mentale uitdaging. Het houdt ze even bezig en wanneer zo het snackje of de brokjes kunnen opeten geeft dat voldoening. Net als bij mensen, wanneer je ergens hard voor werkt en je bereikt wat je wil bereiken, dan voelt dat goed.

Voerspellen gebruiken tegen schrokken

Daarnaast kunnen voerspellen ingezet worden bij honden of katten die erg schrokken. Ze kunnen op deze manier namelijk niet alle brokjes in één keer naar binnen werken. Ze moeten er voor werken, brokje voor brokje. 

Bij katten komt het regelmatig voor dat katten die schrokken en daardoor slecht kauwen vervolgens alles weer uitbraken, ik heb er zelf zo een die dat doet. Door het gebruik van voerpuzzels gebeurt dit niet meer. Daarnaast is ze erg slim en de mentale stimulatie kan ze wel gebruiken. Onze andere kat is niet zo slim maar hij houdt wel heel erg van eten en is verder erg lui.

Voerspellen gebruiken in spannende situaties

Voerspellen kunnen ook goed ingezet worden in situaties die huisdieren spannend kunnen vinden. Zoals het vuurwerk tijdens Oud & Nieuw. Zorg dan dat alles klaar staat zodat je het vlak voor 12 uur zo kunt voorschotelen. De dieren zullen daardoor afgeleid zijn. (Disclaimer: Dit is slechts een van de hulpmiddelen, dit zal niet bij ieder dier werken. Zeker voor dieren die al erg bang zijn in de dagen er voor zal dit niet voldoende zijn om ze af te leiden).

Dog Smart van Nina Ottosson

Dit is een van de eenvoudigste voerspellen die wij  hebben. een kunststof rode ronde schijf met 9 vakjes, waar precies 9 witte dekseltjes in de vorm van een botje overheen kunnen. in ieder dekseltje zit een gaatje om de geur goed door te laten. 

Wij gebruiken hem op de manier zoals hiernaast afgebeeld, dus de dekseltjes ‘goed om’ afgewisseld met de dekseltjes ‘op de kop’ er op.
Dit om het spel iets makkelijker te maken voor onze kater, hij is niet zo slim, maar zo lukt het hem wel. 

Cat Activity Fun Board van Trixie

Dit voerspel daagt katten uit om met hun pootjes te werken. Hun snuitjes passen namelijk niet tussen alle obstakels. Dit is het grootste voerspel dat wij in huis hebben. Hij is helemaal van wit kunststof met 4 doorzichtige bollen, die er ook af kunnen. 

Mijn katten vinden de bollen nog wel wat lastig om leeg te halen, ze zijn ook vrij groot (formaatje kerstbal), dus is wat moeilijker om de brokjes er uit te hengelen. 

Food Maze van Catit Design Senses

Dit voerdoolhof van Catit is wederom van kunststof. Ook kan hij gemakkelijk uit elkaar om schoon te maken en kan de moeilijkheidsgraad aangepast worden. Dit voerspel gebruiken wij dagelijks tijdens het voeren in de ochtend, dan doen de katten wat langer met hun brokjes. Vaak variëren we daarnaast met andere voerspellen en de ‘gewone’ voerbak. 

Maze-A-Log Treat Challange van Rosewood

Dit voerspel is speciaal ontwikkeld voor knaagdieren en konijnen. Het is geheel gemaakt van karton van plantenvezels dus het is niet schadelijk en het kan geen kwaad wanneer er aan geknaagd wordt. Perfect voor ons konijn dus!

Het bestaat uit een vierkante kartonnen plaat met daarop kartonnen ringen en cirkels in verschillende maten. Tussen alle vormen kan allerlei lekkers verstopt worden. 

 

Activity Flip Board van Trixie

Dit is een spel voor gevorderden. Voornamelijk door de klepjes met hendeltjes. Het is wel erg leuk om te zien wanneer ze door hebben wat er moet gebeuren om het klepje open te krijgen. In het midden kunnen brokjes verstopt worden onder 2 torentjes en er zit nog een schuifelement in. 

Slow Feeder van Edupet

Deze slow feeder bestaat uit een kunststof witte basis met kuiltjes en schotjes, daarnaast zitten er 6 blauwe balletjes bij die op de kuiltjes passen. Je kunt brokjes in de kuiltjes strooien, die de kat vervolgens er uit kan eten. Doordat er een aantal schotjes zijn kan de kat niet overal met zijn bek bij en zal er dus met pootjes gewerkt moeten worden. 

Door de blauwe balletjes strategisch te plaatsen kun je de puzzel moeilijker maken. De balletjes hebben een open onderkant en een klein gaatje in de bovenkant, daardoor kun je er ook brokjes of snoepjes onder verstoppen.  

Snack Ei Wobbler van Whiskas

Dit eitje kun je vullen met snoepjes of brokjes door de doorzichtige bovenkant van de paarse onderkant af te draaien. De onderkant in verzwaard, daardoor komt het eitje altijd weer rechtop te staan. In het doorzichtige deel zit aan de voor en achterkant een gat. Wanneer de kat het eitje heen en weer laat gaan door er met een poot aan te trekken of tegen aan te duwen, vallen er brokjes of snoepjes uit. 

DIY: Groentewaslijn

Ons konijntje Bugles woont in een kippenhok in onze woonkamer. Ik heb twee veters met wasknijpers in haar kooi gespannen, op verschillende hoogtes. Aan deze wasknijpers hang ik blaadjes groenvoer (witlof, spinazie, andijvie, etc.) wanneer ze dat krijgt.  Ze moet, om de blaadjes te pakken te krijgen, echt op haar achterpootjes balanceren om er bij te kunnen. 

Ook hang ik er wel eens een leeg wc-rolletje aan met daarin bijvoorbeeld een pluk hooi of wat kruiden. 

Hoe wij voerspellen gebruiken

Wij gebruiken uiteraard niet alle voerspellen tegelijk. Onze katten krijgen ongeveer 1/3 deel van hun brokjes in hun voerbakje en 2/3 deel van de brokjes gaat in één of meer voerspellen, zodat ze er wat langer mee doen. 

Onze Sphynx poes Gin is enorm slim, zij werkt echt met haar pootjes en ze snapt alle spellen direct. Onze grote rode kater Spekkie is niet het helderste sterretje aan de hemel, hij heeft wat meer sturing nodig om een spel door te hebben maar dat gaat steeds beter.

Ik ben erg benieuwd of jullie ook voerspellen gebruiken voor jullie huisdieren. Zo ja, welke gebruik je dan? Laat het weten in de reacties hieronder!

Deel dit:

About snuffelsensnorharen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *